Velikonoční perníčky stejně jako ty vánoční, patří na sváteční stůl, ať už jako výzdoba, drobná pochoutka nebo odměna koledníkům. Receptů na perníčky je nepřeberné množství a každé hospodyňce vyhovuje jiný recept.
Žádný perník se však neobejde bez medu a toho správného koření. Nemalou roli však hraje i vzhled.
Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené a smířlivě doufá, že alespoň chuť bude „ta pravá“. Věnovat čas a snahu právě ke zdobení se ale jistě vyplatí.
Rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky:
• pečlivá skladba koření k přípravě těsta obvykle se používá směs (skořice, hřebíček, badyán koriandr, vanilka, muškátový květ, nové koření)
• mouka by měla být starší - má méně vlhkosti
• mouku i moučkový cukr před použitím přesejeme
• pokud dáváme kypřící přísady (sodu, kypřící prášek), proséváme společně s moukou, aby se kypřidlo rovnoměrně promíchalo
• med do těsta by měl být tekutý, tedy bez hrudek, doporučuje se med tmavší, je aromatičtější a dodá perníčkům zlatavou barvu
• chuť perníčku vylepšíme, přidáme-li pomerančovou či citronovou kůru
• těsto před použitím necháme uležet
• chceme-li docílit lesklého vzhledu, potřeme perníčky po dopečení bílkem nebo žloutkem smíchaným s troškou vody
• perníčky jsou po dopečení většinou tvrdé, necháme-li je uležet 7-14 dnů budou měkké a vláčné
• chceme-li změknutí urychlit, dáme je minimálně na jeden den do mrazáku a poté necháme rozmrznout, další možnou variantou je vložit k perníčkům půlku jablka nebo položit přes nádobu s perníčky vlhkou utěrku
• neměly by se skladovat blízko cibule, česneku, sušených hub nebo jiných aromatických potravin, načichly by
Polevy:
Sněhová poleva – prosátý moučkový cukr, bílek, solamyl, citronová šťáva
Sněhová rumová poleva – cukr, bílek, rum, vanilkový cukr
Bílá cukrová poleva – moučkový cukr, horká voda, rozehřátý ztužený tuk
Chceme-li pozměnit chuť nebo barvu polevy, použijeme stejný základ, jen část vody nahradíme
- citronovou šťávou
- pomerančovou šťávou
- silnou černou kávou
- rum
- malinový nebo jahodový sirup
Žloutková poleva – moučkový cukr, žloutek, citronová šťáva
Tmavá poleva – moučkový cukr, kakao, horká voda
Zdobení
Ke zdobení můžeme použít pevný sáček s ustřiženým růžkem nebo sáček s přiloženým úzkým zdobítkem. Pro originální vzhled můžeme také použít různé druhy ořechů např. vlašské, mandle, lískové, pekanové) nebo další jiné ingredience např. sušené ovoce, kokos, strouhaná čokoláda, čokoládová rýže.
Perníčky zdobíme přibližně po dvou dnech po dopečení, aby se tzv. „vydýchaly“, jinak by mohla poleva opadat. Chceme-li na perníčku vytvořit malý, ale pěkný otvor, použijeme hrot úzkého vrtáku.
Zdroj: Perníčky – Pečeme a Zdobíme, Jarmila Mandžuková
Autor: Katka V.
TIP: Plánujete rodinnou oslavu nebo firemní akci? Narozeniny, jubileum, svatbu, párty, garden párty, firemní akci, grilování? Nemáte čas? Záleží vám na úspěchu celé akce? Objednejte si osobního šéfkuchaře!
KUCHAŘI DO DOMU - je největší seznam osobních kuchařů a catering z celé ČR. K objednání na Vaše akce - rodinné i firemní!
Profesionální kuchař se kompletně o akci postará! Kuchař nakoupí, navaří, naservíruje, uklidí kuchyni a odjíždí. Nebo pobaví hosty při kulinářském show.
Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do sídla firmy, klubu, pronajatých prostor. Přiveze potřebný inventář.
Čerstvé vaření a gurmánské zážitky bez práce.
S kuchaři do domu se oslava vyplatí! V soukromí, v pohodlí, bez pronájmu salónku a drahých alkoholických a nealkoholických nápojů.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme více mistrům kuchařům. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a svého sympatického kuchaře.
Zadejte ZDARMA POPTÁVKU: ZDE
Tipy a triky na grilování radí renomovaný šéfkuchař a gastromanažer Martin Bušek.
čtěte více...Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?
čtěte více...Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.
čtěte více...K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.
čtěte více...Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.
čtěte více...První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.
čtěte více...K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.
čtěte více...Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).
čtěte více...Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.
čtěte více...Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.
čtěte více...Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!
čtěte více...Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.
čtěte více...Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.
Výroba domácí čokolády je totiž velmi jednoduchá a to hlavně díky široké nabídce kvalitních surovin, které jsou k tomu třeba. Často je domácí čokoláda podávána jako druh vánočního cukroví.